Wereldkampioenschap wielrennen: een rijke Vlaamse geschiedenis

Cycling World Championships: a rich Flemish history

Tussen 19 en 26 september 2021 verwelkomt Vlaanderen de wereldkampioenschappen wielrennen. Vanuit 4 verschillende gaststeden wordt de strijd om 11 wereldtitels gestreden: Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven.

Voor Çois Cycling Legacy is deze wedstrijd nog wat specialer omdat ons kantoor langs het parcours van de wegrit bij U23, Elite dames en Elite heren ligt.

Een WK in Vlaanderen is sowieso speciaal. Vlaanderen heeft natuurlijk een erg rijke wielertraditie: denk maar aan de Ronde van Vlaanderen en de prachtige voorjaarsklassiekers. Maar ook op vlak van wereldkampioenschappen wielrennen en de wereldkampioenen zelf beschikken we over een mooie geschiedenis.

Cycling in Flanders (pic Lars Crommelinck

Door de jaren heen denderden de wereldkampioenschappen meermaals over de Vlaamse steenwegen, langs schattige kapelletjes en typische dorpscafés. Legendarische wedstrijden, spannende finales met grote namen als winnaars.

Denk maar aan Moorslede in 1950. De wedstrijd van meer dan 280 km bracht de renners langs Ieper en de Kemmelberg. Briek Schotte haalde het in de finale en werd voor de tweede keer wereldkampioen. In het radio-interview na de wedstrijd riep Schotte: “Moeder, moeder, hoort ge mij? Ik heb gewonnen en ben wereldkampioen!”.

In 1957 kroonde Rik Van Steenbergen zich in Waregem voor de derde keer tot wereldkampioen. Hij haalde het voor Louison Bobet en André Darrigade. Zes Belgische renners eindigden toen in de top 10.

Rik van Steenbergen

In 1988 draaide het wereldkampioenschap wielrennen in Ronse uit op een tumultueuze sprint tussen Claude Criquielion, Steve Bauer en Maurizio Fondriest
Op 200 meter voor de finish botste Criquielion tegen een politieman die voor het dranghekken stond, zijn voorwiel raakte de betonnen basis van het dranghekken, waardoor hij viel. Uiteindelijk won Fondriest, voor Bauer die werd gediskwalificeerd. De onfortuinlijke Claude Criquielion wandelde over de finish en werd 11de.

Fondriest world championships

België is trouwens het land met de meeste gouden medailles op het WK wielrennen:

26 overwinningen, Italië (19) en Frankrijk (9) vervolledigen de top 3.

De laatste Belgische winnaars van het WK zijn: Eddy Merckx, Freddy Maertens, Claude Criquielion, Rudy Dhaenens, Johan Museeuw, Tom Boonen en Philippe Gilbert.

We zijn erg benieuwd naar wie Julian Alaphilippe zal opvolgen.

Het is vanzelfsprekend dat wij vurig op een nieuwe Belgische winnaar hopen. Kopman Wout van Aert zal er alles aan doen om zijn fantastische seizoen te bekronen met de regenboogtrui.

Al zijn wij ook al uiterst tevreden met een zinderende strijd van start tot finish en een finale die ons al nagelbijtend tot op het puntje van onze stoel brengt.